Comuna Valcău de Jos este o unitate administrativ-teritorială amplasată în partea de sub-vest a județului Sălaj și are în componența sa șase sate: Valcău de Jos (reședința), Valcău de Sus, Preoteasa, Sub Cetate, Lazuri și Ratovei.

Comuna este relativ eterogenă ca structură. Aflate la altitudinile cele mai mici (250-260 m), Valcău de Jos și Valcău de Sus sunt sate adunate, cu gospodării compacte. Celelalte patru sate, aflate la altitudini între 300 și 360 m, sunt sate răsfirate, cu gospodării ceva mai distanțate. Satul Preoteasa, aflat la cea mai înaltă altitudine, se află la poalele Munților Plopiș, cu altitudinii de 600-700 m, care mărginesc comuna la V-SV.

Satele componente ale comunei au o istorie îndelungată, cu atestare documentare medievală (a se vedea secțiunea cadru istoric). Satul Ratovei este atestat documentat în modernitate, la mijlocul secolului trecut.

Comuna Valcău de Jos aparține din punct de vedere administrativ de județul Sălaj și este situată în partea de S-V a județului la o distanță de 50 km de municipiul Zalău și la 20 km de orașul Șimleu Silvaniei. Față de reședința comunei, satele sunt situate la distanțe cuprinse între 2 km (satul Valcău de Sus) și respectiv 5 km (satul Preoteasa).

Din punct de vedere al teritoriului comuna Valcău de Jos este o comună mijlocie având o suprafață de 63,23 km².

Comuna Valcău de Jos se mărginește la:

  • V cu satul Iaz (comuna Plopiș)
  • E cu satul Marin (comuna Crasna)
  • N cu satul Boghiș (comuna Nușfalău)
  • S cu satul Fizeș (comuna Sâg).
Sari la conținut